Hjälp, något är fel!

Hur noga vi än läser innehållsförteckningar och hur varsamt vi än sköter vårt hår, händer det ibland ändå att något går fel. Det som ena dagen varit ett glansigt, livfullt hår förvandlas till en matt, formlös massa. Vad hände – och framför allt, vad kan man göra åt det?

Problem: Mitt hår har förlorat all spänst och volym, det känns livlöst, smutsigt och nästan kladdigt. Lockarna infinner sig inte längre vad jag än gör, och mina produkter fungerar inte längre.
Lösning: Gå igenom dina innehållsförteckningar igen. Hittar du några ämnen som slutar på -cone eller -xane, mineral oil, petrolatum eller paraffinum liquidum? Dessa ämnen är inte vattenlösliga utan fastnar på hår och hårbotten, och smuts, fett och hårprodukter byggs sedan upp ovanpå. Håret blir täckt av en kladdig massa, och mår inte bra där innanför eftersom varken syre eller fukt kommer åt varken strån eller hårbotten. Det enda att göra i det här fallet är att ta fram den gamla schampoflaskan igen och tvätta bort beläggningen från håret, och sedan börja om med bättre produkter.

Problem: Jag använder balsam, leave-in balsam och gör regelbundna inpackningar, men vad jag än gör tycks håret bara bli torrare. Efter den senaste inpackningen kändes håret nästan som halm; hårt, torrt och sprött.
Lösning: Innehåller dina produkter någon form av protein? Protein kan behövas om håret är förstört av kemiska behandlingar för att stärka och bygga upp håret igen, men om håret i övrigt är i bra kondition hårdnar proteinet utanpå stråna. Byt till produkter utan protein, du bör märka skillnad efter några omgångar med ett proteinfritt balsam.

Problem: Jag använder balsam, leave-in balsam och gör regelbundna inpackningar. Mitt hår känns förvisso mjukt – men det är FÖR mjukt! Jag har inte längre någon volym, lockarna har rätat ut sig och håret är frissigt och odefinierat.
Lösning: Du har överbalsamerat ditt hår, det är nu så mättat på fukt och oljor att det blir nedtyngt och förlorar sin spänst. Byt till ett lättare balsam och skippa leave-in balsamet ett tag; prova att bara tvätta håret med vatten varannan gång istället för att tvätta med balsam. Du kan även prova att blanda ditt balsam med lite citronsaft om hårbotten känns riktigt fet, eller skölja håret med utspädd äppelcidervinäger (1 del vinäger till 4 delar vatten).

Problem: Jag har färgat/blekt/permanentat mitt hår, och nu känns det alldeles sladdrigt och elastiskt, som tuggummi eller sockervadd.
Lösning: Ditt hår har blivit överpreparerat så till den grad att proteinbindningarna i håret börjat påverkas. Tyvärr är det inte mycket att göra i det här fallet mer än att klippa bort skadan, men proteinrika inpackningar kan hjälpa till att stärka håret och rädda det som inte är alltför förstört. De proteinrika inpackningarna måste kombineras med mängder av fukt: Ditt hår är helt tomt på både fukt och fett, och det finns inte mycket som håller ihop det längre. Var noga med att använda ett fuktrikt balsam och leave-in, och vad du än gör, förstör inte håret ytterligare med yttre påverkan såsom värmestyling!

Problem: Mitt hår är jättetorrt och risigt, men jag måste ändå tvätta håret varje dag eftersom det annars blir fett i botten.
Lösning: Tro det eller ej, men det här är ett av de vanligaste hårproblemen som finns och svaret är alltid detsamma: Sluta tvätta håret så ofta! Titta på din övriga hud. Är den torr? Behöver du ofta smörja in dig? Chansen är stor att din hårbotten också är torr, och att den försöker korrigera detta genom att producera extra fett. Varje gång du torkar ut den ytterligare genom att tvätta håret, producerar din hårbotten ännu mer fett. Det blir en ond cirkel. När du slutar tvätta håret kan du få stå ut med några dagar med fett hår innan hårbotten hinner stabilisera sig, men sedan behöver du inte bekymra dig längre.

Problem: Min hårbotten kliar!
Lösning: Klåda kan bero på en mängd olika saker. Den vanligaste orsaken är torr hårbotten, men det kan även bero på olika obalanser, allergier, sjukdomar eller parasiter. Känslighet mot konserveringsmedlet sodium benzoate är vanligt.

Prova att skölja håret med utspädd äppelcidervinäger, låt det gärna verka en stund på hårbotten. Detta balanserar pH-värdet och är lugnande. Du kan även prova att tillsätta några droppar tea tree-olja till ditt balsam, eller blanda råsocker med balsam eller aloe vera och skrubba hårbotten med den blandningen. Om ingenting fungerar bör du uppsöka läkare.