Balsammetoden

martina.jpg

Precis som det är lättare att laga god mat om man har bra råvaror, är det lättare att ha ett vackert hår om håret är i god kondition. Nyckeln till ett friskt och vackert hår heter fukt. Torra hår är helt enkelt inte vackra – de blir glanslösa, risiga och frissiga. Självlockiga hår är torrare av naturen än raka hår, och måste därför behandlas lite annorlunda för att nå sin fulla potential.Varje hårstrå är omslutet av ett fjällskikt, och ser i förstoring ut ungefär som en grankotte eller en fisk. På ett friskt, rakt hår ligger fjällen tätt slutna, de skyddar håret och ger det en blank yta. På lockiga hår, däremot, reser sig fjällen en aning i varje krok (prova att böja en fisk får du se) vilket gör att den fukt och de oljor som naturligt ska finnas i hårstrået, kan dunsta. Om håret dessutom är kemiskt behandlat (t.ex. blekt) eller påverkat på annat sätt av friktion, värme osv, är fjällskiktet ännu mer uppruggat. Håret har blivit poröst, och kan inte behålla fukt inuti stråna.

Många upplever att deras hår fort blir fett, och för att råda bot på det tvättar de håret ofta i ett försök att torka ut hårbotten. Resultatet blir att hårbotten reagerar med att producera mer fett för att återställa balansen, så de måste tvätta håret ännu oftare. Hårstråna torkas ut, medan hårbottens talgproduktion går på högvarv.

För att få stopp på denna onda cirkel finns det bara en sak att göra: Sluta torka ut din hårbotten, och se till att återfukta ditt hår!

Balsammetoden

Lorraine Massey revolutionerade en hel värld med sin bok Curly Girl. Hennes koncept är enkelt: Sluta använda schampo, sluta använda produkter som torkar ut ditt hår, sluta borsta håret, sluta skada det med värmestyling.

“Sluta använda schampo?! Usch vad äckligt!” tänker du nu, men faktum är att det vi idag kallar schampo bara har funnits i ett fyrtiotal år, och vanan att tvätta håret var och varannan dag är betydligt nyare än så, och såvida du inte har ett särdeles smutsigt arbete där du kommer i kontakt med oljor och kemikalier finns det faktiskt ingen anledning att tvätta håret med schampo.

När du slutar använda schampo, krävs det dock att du inte heller använder produkter som innehåller mineraloljor och silikoner. Dessa ämnen är inte vattenlösliga, och om du fortsätter att tillföra sådana ämnen utan att tvätta bort dem, byggs de upp på håret: Håret blir matt, platt och livlöst, det kan kännas kladdigt som otvättad ull, och blir omöjligt att styla. Innan du ställer undan schampoflaskan för gott måste du därför schamponera en sista gång med ett schampo som innehåller sulfater, så du får bort alla rester av mineraloljor och silikoner. Följ dock inte upp med ditt gamla balsam!

Vad ska du då använda istället? Enligt Massey behöver man egentligen bara två produkter: Balsam och gele.

Balsam

Den enskilt viktigaste produkten du behöver köpa är ett balsam. Du kommer att använda ditt balsam till tre saker: Rengöring, utredning och fuktighetsbevarande. I många fall kan man använda samma balsam till alla tre sakerna, men vissa upptäcker att de behöver ett lättare balsam till rengöring och ett mer intensivt balsam därefter.

1) Skölj håret noga med vatten, och massera sedan in en klick balsam i hårbotten. Var noga att massera varsamt men intensivt, då friktionen i sig hjälper till att avlägsna damm och smuts. Balsamet i sin tur hjälper till att lösa upp överflödigt fett vilket sköljs bort tillsammans med balsamet. När du känner att du har masserat hela hårbotten tillräckligt, skölj noggrant.

2) Applicera ytterligare balsam på längderna. Om du vill använda samma balsam som i steg 1, kan du tillsätta lite honung för att göra det extra fuktighets- och glansgivande. När du fortfarande har balsam i håret kan du, om så behövs, kamma igenom håret med en gles kam för att reda ut eventuella tovor.

3) Beroende på hur ditt hår känns, kan du nu välja att skölja ur balsamet helt eller delvis. Om du väljer att skölja ur det helt kan du krama i en liten klick i topparna som ej sköljs ur.

Gelé

Var noggrann när du läser innehållsdeklarationen så din gelé inte innehåller uttorkande alkohol, alcohol denat. Många geleer innehåller även silikoner, så håll ögonen öppna. Prova dig fram för att hitta den styrka som just ditt hår behöver: Vissa hår har en tendens att bli nedtyngda och fungerar bättre med en spraygel eller mousse, andra behöver maximal styrka för att hålla frissigheten under kontroll, och åter andra behöver just ingen stadga alls utan klarar sig bra med aloe vera gelé eller bara ett leave-in balsam.

Du kommer att använda din gelé i vått hår. Vattnet hjälper till att fördela gelen jämnt i håret; hårstråna är släta och fuktfyllda och fjällskiktet slutet. Att applicera stylingprodukter i vått hår hjälper även till att klumpa ihop lockarna, så du får tjocka, väldefinierade lockar istället för att varje hårstrå ska köra sitt eget race.

Direkt efter att du sköljt ur ditt balsam, ska du fördela en klick gelé i det drypande våta håret. “Kratta” in gelen med fingrarna, var noga att fördela den jämnt både på över- och underhåret, och avsluta med att krama in ytterligare lite gele i topparna. Det är ofta fördelaktigt att göra detta med huvudet upp och ner, för maximal volym ända från rötterna. Medan du står kvar framåtböjd, krama upp lockarna ordentligt – först med fingrarna, sedan med en mjuk handduk. Gnugga aldrig håret med handduken! Gnuggande rörelser ruggar upp fjällskiktet och du får obönhörligen frissigt, tovigt hår. Använd gärna en mikrofiber- eller kökshandduk, då frotté har en tendens att ge frissigt hår genom att separera lockarna alltför mycket. Krama håret med uppåtriktade rörelser, räta sedan upp dig, skaka lockarna på plats och krama lite till. OBS: Prova dig fram till rätt mängd kramande. Ett riktigt lockigt hår mår kanske bäst av att inte kramas alls utan att helt enkelt få “rinna av” med en handduk över axlarna.

Efter tvätten

Det ultimata är att låta håret självtorka, men av en eller annan anledning har man inte alltid möjlighet att göra det. Vågiga och mjuklockiga hårtyper (2-3A) kommer oftast bäst till sin fördel genom att åtminstone delvis föntorkas med diffuser (”tratt”) på låg effekt.

Det allra viktigaste efter detta är ofta det svåraste: Rör inte håret innan det har torkat helt. Låt lockarna torka i fred, sammanhållna av gelén. Först när håret har torkat helt, kan du röra det igen. Vid det här laget känns det ofta ganska hårt och stelt av gelén, men om du kramar det försiktigt – eventuellt med lite pomada eller olja på händerna – så får du bort den hårda känslan och allt som är kvar är vackra, väldefinierade lockar!